2011. március 30., szerda

Érdekes hangszerek?!

Ismét megszületett a fejemben egy nagyszerű téma. Furcsább hangszereket már csak egy római császár diadalmenetén találhatnánk. Példának okáért kezdhetném a sort a világhíres Sousaphone-nal. Nevét John Philip Sousa-ról kapta aki az amerikai indulók és a "legyünk büszkék arra hogy amerikaiak vagyunk zenék" szülőatyja. (itt alul a Marine Corp Band-del látható)


Az 1890-es években kitalálta, hogy neki nem felel meg a helikon és megkérte C.G.Conn-t, hogy készítsen neki egy olyan hangszert ami nem oldalra küldi a hangot hanem inkább felfelé vagy előre. Na és persze legyen akkora hogy a helikon kétszer beleférjen. The Bigger the better ahogy ott mondani szokták.
A méreten kívül még az is megkülönbözteti a kis tesótól, hogy ez dugattyús nem forgóventiles. A korpusz leszerelhető és akár már szögbe is be lehet állítani. Az 1900-as évek közepétől elkezdték gyártani üvegszálból is mert hogy könnyebb és strapabíróbb. Mindenki elvolt ájulva, hogy ez milyen jó meg hű meg ha. Persze később rájöttek, hogy nem túl előnyös a kényelemért feláldozni a hangot. Mivel az üvegszálnak nem olyan szép a csengése mint a réznek és persze ha baja lesz nem olyan egyszerű megjavítani. Bár lehet, ha valaki nekiáll egy hajszáríróval és némi fölösleges PVC-vel ami az előszobából maradt akkor kitud belőle hozni valamit. Mostanában dobálják ki az összes üvegszálas sousa-t az amcsi menetzenekarok. A másik ami kicsit nehézkes az a szállítás. Az összes fúvós közül ennek van a legormótlanabb tokja.
A régi  kemény tokok atomtámadás biztosak is voltak. Az egész olyan mint egy elcseszett koporsó.
De szerencsére manapság már csinálnak olyat is amivel nem kell felfogadnunk egy egész bennszülött falut, hogy elvigyék A-ból B-be.

Következő furcsaságunk az itthon nem annyira ismert Mellophone. Lényegében egy vadászkürt ami jobb kezes és dugattyúi vannak. Ez is egy olyan hangszer amit jobb elfelejteni. Természetesen ennek a hangszernek a zseniális ötlete is az óceán túloldalán született meg. Mondanom sem kell hogy ez is Conn kezei közül került ki a korai években.
A vadászkürt helyettesítésére találták ki a menetzenekaroknak, de aztán már benti koncerteken is használták. Mivel menetelni és térformációkat végrehajtani nem volt vele túl egyszerű áttervezték az egészet.
A mai formája már inkább emlékeztet a szárnykürtre és három db függőleges dugattyúja van. Menetzenekarok elengedhetetlen hangszere.
Így már inkább hasonlít egy hangszerre, de azért nem bánom, hogy itthon nem terjedt el annyira.

És ha már a furcsa fazonoknál járunk jöjjenek a menet baritonok és eufóniumok. Itt is a trombita fazont ismételték meg csak kicsit nagyobb arányokban. Természetesen ugyanazt a fúvókát kell használni ezekhez a hangszerekhez mint a "hagyományosokhoz".
Az őszintét megvallva sosem próbáltam még ki ezt a két menethangszert így nem tudom, hogy kényelmi szempontból mennyire jó. Menetelni vele hátra, oldalra forogva és persze még fújni is rajta. Súlyban valahol ott lehet mint a normális fazonúak. Viszont van egy hangszer amit próbáltam és bátran mondhatom, hogy ez egy igazi Isten csapása. A bell front bariton. Nem tudom ki találta ki, de biztos kicsit sokat tolt a cuccból. Ilyennel előjönni... nem is értem. Vagy lehet, hogy nagyon utálta azokat akik előtte ültek vagy álltak a zenekarban és kiakarta fújni az agyukat az orrukon át.
Egy biztos, egyből szemet szúr a hangszer. Amikor meglátja az ember, felteszi magának a kérdést, hogy milyen lény is ez valójában és hogy direkt néz e így ki? Sajnos igen.
Na de a kép többet elmond erről a mutánsról mint 1000 szó. Ezt direkt nagyra méreteztem, hogy jól kijöjjenek a részletek. Természetesen ez az én személyes véleményem. Valaki másnak biztos bejön valahol máshol egy másik bolygón egy másik dimenzióban. Na jó, viccelek. Ha van olyan akinek tetszik az nyugodtan vállalja fel a kommentekben. Nem lesz semmi előítélet. :)

Na de leszakadok a témáról és folytatom egy igazi bitang jószággal, a menet tubával. Ebben csak annyi az eltérés a sima koncert tubához képest, hogy a középső része el van forgatva 90°-ban. Úgy kell rajta játszani mintha egy vállról indítható rakétát akarnánk kilőni. Nem tudom, hogy honnan jött az ötlet erre. Biztos túl sok Chuck Norris-os Delta Force Kommandó filmet néztek.
Mindenesetre az biztos, hogy eléggé tekintély parancsoló vagy inkább vicces. Ki-ki maga döntse el. Én tuti néznék egyet ha 8-10 ilyen tubás csávó jönne felém és nyomná az alját. Csak úgy lobogna a kabátom.
Van még rajta egy trükkös megoldás. Néhány csavar eltávolításával ki lehet szedni a belsejét és helyére belehet rakni a standard tuba belsőt. Láttam már ilyet fordítva is. Hogy a koncert tubát lehet átalakítani menetté. Ez egy nagyon okos megoldás, hiszen ki ülne be így egy zenekarba a vállán egy RPG-vel.
Itt is felbukkan a Bell Front megoldás, de ez valamivel jobban néz ki a kis tesónál. Volt szerencsém kipróbálni egy ősrégi KING Bell Front tubát. Kemény cucc. Olyan öreg volt, hogy a lakkréteg rajta már úgy nézett ki mintha bronzból lenne az egész hangszer. De anyag is volt benne. Úgy szól mint az állat. Igaz a súlya is olyan volt mint egy rinocérosznak. Nem szívesen ülnék be az elé aki egy ilyenen tolja.
Aztán még beszélhetnénk az aida trombitáról vagy arról amit a jazz trombitások használnak előszeretettel, amelyiknek a korpusza fel van kicsit hajlítva. De ezeket mindenki ismeri és nem akkor szám mint ami most jön. Mondhatnánk, hogy ez csak egy sima eufónium. De, van rajta még egy korpusz és meg egy dugattyú. Ami arra való hogy a levegőt átirányítsa úgy hogy a kisebb korpuszon jöjjön ki a hang. Nem tudom eldönteni, hogy ez zseniális vagy valaki megint túl sokat szívott előtte a kokóból. Ki az aki egyszemélyes duettet akar játszani saját magával?
A hivatalos megnevezése Double Bell Euphonium és a második korpusz pedig visszhang szerű képződmény előállítására lett kitalálva. Bariton illetve harsona hangszíne van. Egyszerre a két korpuszon természetesen nem lehet játszani. Amikor nincsen használva akkor le lehet venni a kisebb korpuszt és úgy eltenni.
'60-as években találták ki, de nem aratott nagy sikert. Híres eufónium szólista azt mondta a második korpuszról, hogy "Csak arra használjuk hogy odatesszük a fehér kesztyűnket amikor nincsen rajtunk."
Biztos vagyok benne, hogy itthon mi hatékonyabb felhasználást is találnánk annak a második luknak.
A legmegdöbbentőbb, hogy a mai napig gyártják ezeket. Én is találkoztam egy matuzsálemmel anno. Elég érdekes megjelenése van. De persze ezt is mindenki magának döntse el.
Most ezzel a kis hibriddel búcsúzom.
Alább pedig lehet kommentelni ezekről a csövekről vagy olyanról amiről itt és most nem esett szó. Mert van még jó néhány elmebeteg ötlet.

11 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik a dupla-korpusz. Mint részben zongorista is, engem néha idegesít, hogy csak egy szólamot tudok játszani a klarinéton :P
    Dehát erre van a zenekar, nem igaz? :)

    VálaszTörlés
  2. Nah igen, fantáziában nincs hiány! :)
    Furcsa, harsány effektre vágysz a trombitádhoz?
    - Válassz egy WOW sordino-t vagy vegyél egy echo trombitát az oldalán lévő csökevényes kinövéssel! - mit is mondhatnék, zseniális!
    És persze ami megint csak egy furcsaság, hogy ha valaki nem lenne kibékülve a hangszer méretével, vagy a kis srác rögtön tubázna 3 évesen... akkor már lehet venni mini tubát... nah igen, nagy az Isten állatkertje...

    VálaszTörlés
  3. Üdv! Tetszett a cikk, érdekelnek a különleges hangszerek. Magam amatőr hangszergyűjtő vagyok, és van egy érdekes harsona-félém, amit eddig még semmilyen katalógusban sem találtam meg, még a régi rézfúvósokat bemutató oldalakon sem találtam hasonlót sem. Valaki nem tudná nekem beazonosítani, itt látható: https://picasaweb.google.com/mihalygy/Hangszergyujtemenyem#5635118268345298370
    Sajnos hiányos, és lehet hogy a vége a kihúzható T alakú toldattal a másik irányba néz, tehát nem a tölcsér felé, hanem a fúvó játékos felé, csak akkor nem tudom ,hogy játszottak rajta! Szopránharsona?

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a linket. Most fel lett adva a lecke.
    A korpusz szoprán harsona méret, de a távtartó helye nem stimmel nekem. Az a másik cső ami rá van forrasztva az meg nem tudom micsoda. Soha nem láttam még ilyet.
    Nem lehet, hogy valaki anno kicsit megsufnituningolta?

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a választ. Hát nekem is ez a problémám vele. Az egyenes cső ugyan most már levált róla - ez a képeken nem látszik, mert odatettem- de a forrasztás helye és a cső állása egyértelmű, és nem utal semmi utólagos átalakításra. Az egyenes csőbe szépen beleillik a másik, csak nem tudom, milyen irányból, ezért fényképeztem le kétféleképpen. Egyik variációnak sem tudom az értelmét, számomra teljes rejtély. A távtartó is eredetinek látszik. Az egyenes csövek végén lévő keresztcsövekre, nem rögzítettek anno semmit, így még inkább nem tudom, mire jók. Talán azokat fogták meg, és úgy húzták szét és tolták vissza? De hol fújták meg???

    További képek:

    https://picasaweb.google.com/mihalygy/Szopranharsona#

    Előre köszönök minden információt!

    Mihály György

    VálaszTörlés
  6. Bemutattam a "harsonámat" egy HARSONA-tanár kollégámnak, hát ő sem látott még ilyet. Viszont volt egy ötlete: talán valamilyen egyedi megrendelésre készített cirkuszi hangszer volt...egy olyan harsona, ahol a tölcsér is mozog játék közben....

    VálaszTörlés
  7. Egyedi az egyszer már biztos. A cirkusszt se megcáfolni sem megerősíteni nem tudom mert már nagyon régen jártam ott. :)

    Az biztos hogy ez egy nagy talány. Aki megfejti az kap tőlem egy tábla csokit. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm! Azért bátorkodtam megint írni, mert felmerült bennem egy új lehetőség a hangszeremet illetően. Lehet hogy tolótrombita? Nagyon keveset tudok erről a hangszerfajtáról, pedig a leírások szerint még a XX. század elején is elterjedt volt Európában, főleg Angliában, mert a hangja szebb volt, mint a ventiles trombitáké. Ezeknél a hangszereknél a fúvóka egy csövön keresztül kapcsolódott a hangszertesthez, így a kijjebb húzásával megoldották a hangszer áthangolását. Nem volt olyan virtuóz, mint a modern trombiták, de egy natúrtrombitához képest ezáltal sokoldalúbb, kezelhetőbb volt a szép hang megmaradása mellett. Elképzelhető, hogy egy ilyen hangszerre bukkantam? Minden információt megköszönnék...

      Törlés
  8. Ha van valakinek eladó, vagy megmentésre átadó b-helikonja, vagy szuzaphonja, csak szóljon bátran!

    halakmiklos@gmail.com

    VálaszTörlés
  9. Eladásra kínálok egy Schunda fa és elefántcsont kombinációs fuvolát.
    Kérésre fotókat küldök.

    fulopgeyza@gmail.com

    VálaszTörlés