2011. február 25., péntek

Táskák és Tokok

Próbálok a mai posztban bemutatni néhány gyártót akik nagyon jó hangszer tokokat és táskákat készítenek.
Persze először felmerül a kérdés, hogy melyik tok a legjobb? A puha vagy a kemény? Szerintem ez nagyban függ attól is, hogy  mennyit utazunk és, hogy mi cipeljük, vagy a busz/repülő hozza.

Én jobban preferálom a puha tokokat. Amúgy ez a megállapítás, hogy puha tok ma már nem  nagyon állja meg a helyét. Hiszen a mai "puha" tokok is olyan jól vannak összeszerkesztve, hogy elég nagy erőt vesz igénybe, hogy kárt tegyünk a benne lévő hangszerben. (bár nem hiszem, hogy van olyan aki hajlandó lenne kipróbálni a saját tokján benne a csővel, hogy mennyit bír)
Volt néhány puha tok amivel már összefutottam itthon és meg kell, hogy mondjam gagyik voltak. A sok home made tok közül egy sem volt ami kibírt volna 1 évnél többet és lehet hogy akkor sokat mondok. Nem is beszélve arról ahogy az összes kinézett. Biztos vak apácák varrták egy kolostorban a világ végén ahol még hírből sem hallottak a stílusos megjelenésről. Na és persze súlyos pénzeket kérnek el érte.
De pl. van egy tok gyártó aki úgy hirdeti a tokjai, hogy ráállnak kocsival és még úgyis kibírja épségben a tok.

Ezzel el is érkeztünk első versenyzőnkhöz.

A TORPEDO BAGS csak trombitához gyárt 1 személyes tokokat. De nem akármilyet. Készítenek nylonból és bőrből. Nagyon faja kis cucc. Elegáns, rálehet csatolni külön általuk gyártott szordínótartót, kottatartót és fúvókatokot. Nagyon strapabíró, szinte sebezhetetlen a benne lévő hangszer. Persze ezért cserébe ki kell csengessünk nem kevés hángérien forintot. Az ára 40-50 ezer HUF körül mozog. Függ attól is, hogy bőr vagy nylon és persze a kiegészítő tatyiktól is. Még azt is kiválaszthatjuk a gyártónál, hogy milyen dísz gombokat rakjanak a táskára.
Mindenesetre az ár/érték aránya elég jó. Nem fog szét hullani két 2 hónap múlva és még baromi elegáns is. Ja amúgy Made in the USA.

Itt van az az ominózus kísérlet mely meg sem karcolta a tokot. Nem mondom, hogy próbáljátok ki, én inkább elhiszem nekik. :)





A következő az szintúgy egy ámerikánus cég.
Ő lenne a PRO TEC. Itthon is ismert, de nem annyira elterjedt. Csini tokokat gyártanak ők is. Azonban ők már minden fityfenéhez készítenek tokokat.
 Még a vonósokhoz is. Nem tudom, ezek után mennyire lehet őket komolyan venni. :)

Na de vissza a rézhez. A legújabb sorozatukat nagyon eltalálták. Jól néznek ki és elég masszívnak is tűnnek.
Íme egy remek kis harsona tok. Valamennyire követi a megszokott harsona tok dizájnt, de szerintem a színekkel meg az anyagválasztással ezt most nagyon eltalálták. Természetesen megvannak benne a standard dolgok. Kis hely az olajnak, zsírnak, kiegészítőknek, dupla fúvóka tartó, bársony huzat, belül kipárnázott részekkel ahol szükséges. Ezt lehet akár kemény vagy puha toknak is hívni. Megerősített belső, kívülről nylon bevonatott kapott ami vízlepergető. Külső zseb a további cuccnak és hátravehető. Szokásos gumitalpak alul és a korpusznál. Ezt a fajta tokok lehet kapni tenor harsonához illetve basszus harsonához is. Elég húzós ára van. Kb. 54 000 Ft az ára. Ez a gyártó oldalán írt ár, máshol azért tuti valamivel olcsóbban is hozzálehet jutni. Na és persze van még itt rengeteg tokjuk a fúvósoknak. Dupla harsona toktól kezdve a tripla trombita tokon át a tuba és az eufónium tokig. Ez utóbbi kettő nem túl nagy szám. Amerikai cégről lévén szó még sousaphone, mellophone és menet bariton tokot is készítenek. (ezekről a hangszerekről egy későbbi posztban még írok).
A konklúzió az, hogy végül is jó kis tokokat gyártanak, de semmi olyan nincs amit máshol ne láttunk volna. Itt csak az dönt hogy kinek mi tetszik na meg, hogy mennyit akar rá költeni.

Következik a SOUNDWEAR aki egy német cég és elég jópofa tokokat készít.

Nemrég bukkantam én is rá erre a cégre, de hamar megtetszett. Főként azért mert elég jó eufónium és tuba tokokat készítenek. Persze ők is többféle tokot gyártanak mindenféle hangszerhez. De megint csak a rezesekkel fogunk foglalkozni. Vannak tripla trombita tokok amik inkább hasonlítanak már egy kerekes hend lágidzshoz ami igen praktikussá és kényelmessé teszi a vele való utazást. 3 féle kategória van mindegyik hangszerhez: protector, performer és professional. Gondolom ebből mindenki vágja, hogy melyik lehet a legdrágább. Ők is már ráálltak arra, hogy plusz táskákat lehet felcsatolni a hangszertokra. Ami nem egy hülyeség. Nem csicsázzák túl a dolgot. Szürke, fekete színekben van, de talán nem is ez a fő szempont. Egy rakat zseb, szíjak. Oda vesszük fel ahova akarjuk és még jól is néz ki. A képen egy Protector kategóriájú eufónium tok látható. Ez a tok 45 rugó. Ami nem túl olcsó, de ahhoz képest, hogy nem igen lehet kapni ehhez a hangszerhez normális tokot és a mérete miatt nagyon olcsóbban sem ezért nem tartom egy rossz üzletnek. Poliészter bevonat a korpusznál megerősítve.
Mutatok egy tuba tokot ami szerintem az eddigi egyik legjobb tok tubához.
Ezt is már hátra vagy vállra lehet már venni. Csomó füle van és még annál is több zsebe. Az oldalán található a levehető kis táska. Nagyon jó megjelenése van és a viselése is praktikus. Persze ekkora csöveknél azért már felmerül a kérdés, hogy belemerjük e tenni egy "puha" tokba vagy sem. Már önmagában a saját súlya is veszélyes lehet a hangszerre. Láttam már puha tokos tubát. Elég origámis volt már a korpusza, hozzá kell azért tenni, hogy az tényleg puha tok volt. Ez a tuba tok a professional sorozatból van. Az ára pedig 162 000 HUF. Ami elég húzós valljuk meg. Ennyiért már jó néhány dolgot meglehetne venni. Itt mindenkinek a józan eszére van bízva, hogy beruház e egy ilyen tokra. Bár ennyi pénzért már elvárnám, hogy ne nekem kelljen cipelni ezt a szörnyet hanem jöjjön utánam magától. :)

Most jöjjön egy személyes kedvencem a FUSION. Ez egy angol cég. Néhány éve jelentek meg a piacon és egyből nagy érdeklődést váltottak ki a termékeik. Az alap ötlet az, hogy a különféle általuk gyártott hangszer táskákat lehet összekombinálni az ugyancsak általuk készített kisebb nagyobb hátizsákokkal és oldaltáskákkal. Ezt egy egyszerű ám igen praktikus megoldással, tépőzárral oldották meg. Ők is széles választékot kínálnak a zenészeknek. A különféle gitártokoktól kezdve a szinti tokokon át egészen a DJ és rézfúvós táskákig. Vannak limitált darabjaik is sorszámmal és a tervező aláírásával ellátva.

Mutatok is egy jópofa limitált trombita tokot amit tavaly dobtak piacra.Ezeket 30mm-es szivaccsal látták el. A külseje vízlepergetős. Rengeteg zseb található rajta, beépített 4-es fúvóka tokkal. Kényelmes gumírozott fülei vannak és hátra is vehető.
A sima tokok is hasonlóképpen néznek ki. 3 kategóriájuk van ami megszabja az árát is. 30-20-10mm-es szivaccsal. Az első kettőre lehet aplikálni a különféle kisebb táskákat amik önállóan is használhatóak és elég jól is néznek ki. Laptopot, kottákat szordínókat tehetünk beléjük. Személy szerint nekem ez a gyártó a legszimpibb csak egyet sajnálok. Még nincs nekik eufónium és tuba tokjuk. Azonban van trombita, szárnykürt,kornett, harsona, vadászkürt (sima v. lecsavarható korpusszal) angol tenorkürt, tripla trombita tok.
A 30mm trombita tok ára 24 000 Ft. Ennél van olcsóbb kategóriája is mint már mondtam, csak kevesebb lehetőséggel mint ez.

Ott van még a szintúgy amerikai cég a KACES. Ők is elég széles választékban gyártják a tokjaikat. Azonban a megszokotton kívül  nem csinálnak semmi exkluzívot. Természetesen nagyon jó minőségi tokokat gyártanak, de ezen kívül semmi extra.

Vannak még  a hangszergyártók által készített tokok. Úgymint a MIRAPHONE vagy a BESSON. De ezek főként az ő csöveikre vannak igazítva és elég horror árakat tudnak elkérni értük.
A rendelésre legyártott exkluzív tokokat nagyon meg sem említem mert így is lenne még cég akiről lehetne írni. De megpróbáltam a teljesség igénye nélkül írni ezt a kis posztot.

Most pedig lehet írni a kommentekben, hogy kinek mi a szimpi. Mik az elvárásai egy hangszertokkal szemben. Inkább a kemény vagy a puha tok az amelyiket előnyben részesíti?

4 megjegyzés:

  1. Üdv a tisztelt kollegáknak!

    Nemrég sikerült szert tennem (Petitől vettem:)) egy Fusion tripla tokra. Nagyon tetszetős kis darab: minden elfér benne, kényelmes, szép, jó kidolgozású, egyszóval nagyon jó az ár/érték aránya! Nem kifejezett tripla tokként használom, mert szárnykürt és trombita hordozásához kellett. A szárnykürt éppen elfér benne (egy négygépes Getzen Eterna már nem biztos, hogy elférne), de elég nagy építésű a kicsike, egy átlagos méretű már sokkal kényelmesebben feküdne a tokban. De ennyi az összes kritikám, tényleg nagyon jó, mindenkinek csak ajánlani tudom, és már rendeltem is egy másik Fusion tokot (igaz, hogy csellóhoz, a feleségemnek, de ez megbocsájtható talán), mert nagyon meg vagyok vele elégedve. Sőt, még a kiegészítő táskákon is gondolkozom..:))) Üdvözlettel: Titi

    VálaszTörlés
  2. Üdv!

    Azért szörfözgetés közben a Torpedo táskáknál figyelmes lettem erre a képre, ajánlom mindenki figyelmébe az alsó képet, igazi gyöngyszem:))) Sajnos a képet nem tudtam beilleszteni, úgyhogy kénytelenek lesztek megelégedni a linkkel.
    http://www.torpedobags.com/torpedobags/new_products.htm

    Titi

    VálaszTörlés
  3. Nem elhanyagolható kiegészítő az a pohártartó. :)
    Valószínűleg elég népszerű lenne itthon is.

    VálaszTörlés
  4. Keresek lecsavarható corpusos vadászkürthöz puha tokot olcsón.
    ggabeees@gmail.com a címem. aki tud kérem írjon!

    VálaszTörlés